Introductie van groenten en fruit in Nederland

Al vroeg in de Nederlandse geschiedenis kwamen er exotische groenten en vruchten naar Nederland. Meestal alleen voor de rijken. Vooral in jaren zeventig van de twintigste eeuw werd het buitenlandse voedsel ook voor gewone mensen populair en betaalbaar.

  • AARDAPPEL
  • Herkomst: Zuid-Amerika (Andesgebergte)
    Wanneer voor de consument: Rond 1650 wordt de aardappelteelt in de Noordelijke Nederlanden geïntroduceerd. Vanaf de achttiende eeuw wordt de aardappel pas volksvoedsel
  • AUBERGINE
  • Herkomst: Vermoedelijk India
    Wanneer voor de consument: Halverwege de jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • AVOCADO
  • Herkomst: Centraal Amerika
    Wanneer voor de consument: In de jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • BROCCOLI
  • Herkomst: Vermoedelijk het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied
    Wanneer voor de consument: Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • COURGETTE
  • Herkomst: Mexico
    Wanneer voor de consument: Jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • KIWI
  • Herkomst: China (later in nieuw-Zeeland)
    Wanneer voor de consument: In de jaren zestig van de twintigste eeuw
  • KOMKOMMER
  • Herkomst: In India wordt de komkommer al 3000 jaar als cultuurplant geteeld
    Wanneer voor de consument: Sinds de zeventiende eeuw (vooral in Amsterdam toen een bekende groente)
  • PAPRIKA
  • Herkomst: Zuid-Amerika
    Wanneer voor de consument: Rond 1970
  • MANGO
  • Herkomst: India
    Wanneer voor de consument: Begin jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • RAMBOETAN
  • Herkomst: China
    Wanneer voor de consument: Begin jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • LYCHEE
  • Herkomst: China
    Wanneer voor de consument: Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw
  • TOMAAT
  • Herkomst: Zuid-Amerika
    Wanneer voor de consument: Begin 1900 (Sinds 1939 worden er in Nederland tomaten onder glas geteeld)

Bron: Steemers.

Één reactie

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.