Oudejaarsstunts


 • Het Fanny Blankers-Koen stadion omgedoopt (december 2008).
  Het Fanny Blankers-Koen stadion in Hengelo wordt omgedoopt tot Foekje Dillema stadion door de Oudejaarsvereniging uit het Friese Munnekezijl.
  Dillema was in de jaren vijftig de grootste concurrent van atlete Fanny Blankers Koen, naar wie het Hengelose stadion officieel is genoemd. Dillema
  werd destijds door de atletiekunie geschorst omdat ze geen vrouw, maar een man zou zijn. Door grotere mannelijke kracht zou ze Fanny Blankers-Koen
  verslaan wat werd opgevat als oneerlijke concurrentie.

 • Het zwaartepunt van Nederland (december 2007).
  Deze een aan de grond verankerde ring in Putten wordt ontvreemd. Het was een stunt van de
  oudejaarsvereniging van het Drentse Zorgvlied. Op 5 januari werd de ring teruggebracht.

 • De mascotte van pretpark Walibi World in Biddinghuizen (december 2006).
  Kangoeroe Walibi wordt ‘ontvoerd’ door dertien mannen uit het Friese Oldeberkoop. De mascotte was achter op een aanhanger geladen in het
  kader van hun traditionele oudejaarsstunt. De dieven wilden bij de nieuwjaarsviering met het beeld gaan rondrijden in hun dorp. Ze zijn door de politie Flevoland opgepakt.

 • Het polyester beeld van ‘Kos met de Snor’ (december 2005).
  Het meer dan 3 meter hoge, 4 meter lange en honderden kilo’s zware polyester beeld uit het Land van Ooit verdwijnt.
  Op 1 januari duikt Kos op in het Drentse Vledder. De Vledderse oudejaarsvereniging ‘De Oliebol’ was verantwoordelijk voor de actie. Kos
  werd meegenomen vanwege de uitspraken van Ayaan Hirsi Ali richting VVD-erelid Hans Wiegel, die woonachtig is in Zuid-West Drenthe, dat hij in
  Het Land van Ooit zou leven. Op 2 januari keerde Kos veilig en wel terug naar Het Land van Ooit.

 • Het beeld van Bartje (december 2003).
  De bronzen replica van de Drenthse held wordt in Assen van zijn sokkel gezaagd; een stunt van oudejaarsvereniging Tied Zat uit Zorgvlied.

 • Reuzenkoffiekop (december 2003).
  Reclamekopje van Douwe Egberts (doorsnede 6,5 meter) langs de A6 bij Joure verdwijnt spoorloos; een stunt van De Geitefok uit Oldeberkoop.

 • Kameleonboot (december 2002).
  Oudejaarsvereniging Tied Zat uit het Drenthse Zorgvlied (zie ook Bartje) haalt op sinterklaasavond de boot weg bij een spuiterij en stelt de boot met nieuwjaar ten toon op het dorpsplein

 • Van Goghs (december 2002).
  Vijf mannen van de oudejaarsvereniging uit het Groningse Tolbert beweren in het bezit te zijn van twee uit het Amsterdamse Van Gogh Museum gestolen schilderijen en eisen 50.000 euro losgeld in brieven en faxen gericht aan het museum.

 • Beeld Rinus Michels (december 2001).
  Oudejaarsploeg Vesuvius uit Elsloo haalt het bronzen beeld van de voormalige bondscoach weg van het terrein van de KNVB in Zeist, dit ter vervanging van de vertrekkende trainer van de plaatselijke amateurclub.

 • Zweeftrein Transrapid 06 (december 1999).
  De Friese vereniging Frystaat Folgeren uit De Folgeren (zie ook Neeltje Jacoba) haalt het 27 meter lange en 55 ton zware magneetzweeftreinstel weg uit Lathen en zet het op nieuwjaarsdag neer bij een plaatselijk hotel in Drachten.

 • Bronzen Leninbeeld (december 1997).
  Bij bouwmagnaat Henk Koop uit het Groningse Tjuchum (Koop Tjuchum) wordt het negen meter hoge bronzen uit Oost-Duitsland afkomstige beeld van Lenin weggehaald. Het beeld staat op nieuwjaarsdag op de Brink van het Friese Oosterwolde.

 • Wassen beeld Gorbatsjov (december 1991).
  Oudejaarsploeg Vesuvius (zie ook Rinus Michels) haalt uit Madame Tussaud het wassen beeld weg van de dan juist afgetreden president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov.

Bron: o.a. Het Parool, 1 februari 2004.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *