Historici in de literatuur


  1. Andreas Ballingh. Hoogleraar in de Geschiedenis van de Nieuwste Tijd aan ‘een universiteit in het Noorden van ons land’. In Willem Frederik Hermans’ roman Onder professoren, 1975.
  2. Robert Beverman. Geschiedenisleraar op een rooms-katholieke middelbare school. In Tessa de Loo’s novelle Het Rookoffer, 1987.
  3. Bock. Personage in Karel van het Reves detectiveroman Twee minuten stilte, 1959. Gebaseerd op Jan Romein.
  4. Jacques Presser. Geschiedenisleraar in Gerard Reves roman Moeder en zoon, 1980. Gebaseerd op Jacques Presser, geschiedenisleraar op het Vossiusgymnasium in Amsterdam.
  5. Dr. Robijns. Pas afgestudeerde historicus in Marnix Gijsens roman De vleespotten van Egypte, 1952. Gebaseerd op Jan-Albert Goris, zoals de Vlaamse schrijver Marnix Gijsen in werkelijkheid heet.
  6. Peter Struve. Personage in Karel van het Reves detectiveroman Twee minuten stilte, 1959. Gebaseerd op historicus Jan Willem Bezemer, de latere directeur van het Oost-Europa Instituut.
  7. Thomson. Historicus in F.B. Hotz’ verhalenbundel Eb en vloed, 1987.
  8. Sebastiaan Verkorven. Hoofdpersoon in Willem Otterspeers roman Zo’n vreemde drang van binnen, 1985.
  9. Paul de Wit. Historicus en leraar op een middelbare school in het centrum van Amsterdam. In Leon de Winters roman La Place de la Bastille, 1981.

Bron: Historisch Nieuwsblad, december 1996.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *