Nederlandse Nobelprijswinnaars

Achtien keer heeft een Nederlander een Nobelprijs gewonnen. Onderstaand een lijst met Nederlandse Nobelprijswinnaars vanaf 1901.

 1. J.H. van ’t Hoff (scheikunde) 1901: Bijdrage aan de chemische dynamica en de ontdekking van de wet van Van ‘t Hoff over tetraëdrische omringing van het koolstofatoom.
 2. H.A. Lorentz (natuurkunde) 1902: Ontdekte samen met Zeeman de veranderingen die een magnetisch veld veroorzaakt in de structuur van atomen en ionen (‘Zeeman-effect’).
 3. P. Zeeman (natuurkunde) 1902: Ontdekte samen met Lorentz de veranderingen die een magnetisch veld veroorzaakt in de structuur van atomen en ionen (‘Zeeman-effect’).
 4. J.D. van der Waals (natuurkunde) 1910: Onderzoek naar de aantrekkingskracht van moleculen (‘Van der Waals-krachten’).
 5. T.M.C. Asser (vrede) 1911: Bijdrage aan de ontwikkeling van het internationaal recht.
 6. H. Kamerlingh Onnes (natuurkunde) 1913: Onderzoek naar de fysica en techniek van het bereiken van zeer lage temperaturen.
 7. W. Einthoven (geneeskunde) 1924: Ontwikkeling van het elektrocardiogram.
 8. Ch. Eykman (geneeskunde) 1929: Onderzoek naar de gevolgen van vitaminegebrek, in het bijzonder naar de ziekte beri-beri.
 9. P.J.W. Debije (scheikunde) 1936: Onderzoek naar de moleculaire structuur, onderzoek naar de dipoolmomenten van moleculen.
 10. F. Zernike (natuurkunde) 1953: Uitvinding van de fasecontrast-microscoop, voor het bestuderen van moeilijk te kleuren en levende biologische objecten.
 11. J. Tinbergen (economie) 1969: Ontwikkeling van dynamische modellen en hun toepassing voor de analyse van economische problemen (samen met Ragnar Frisch).
 12. N. Tinbergen (geneeskunde) 1973: Het ophelderen van de biologische achtergronden achter het menselijk gedrag (samen met Karl von Frisch en Konrad Lorenz).
 13. S. van der Meer (natuurkunde) 1984: Technische verbetering van de deeltjesversneller (‘stochastische koeling van antiprotonenbundels’).
 14. P.J. Crutzen (natuurkunde) 1995: Onderzoek naar atmosferische chemie, met name ozon.
 15. M.J.G. Veltman (natuurkunde) 1999: Quantummechanica. Ontdekte samen met ‘t Hooft een schema dat aangeeft hoe de deeltjes onderling samenwerken.
 16. G. ‘t Hooft (natuurkunde) 1999: Quantummechanica. Ontdekte samen met Veltman een schema dat aangeeft hoe de deeltjes onderling samenwerken.
 17. A. Geim (natuurkunde) 2010: Samen met de Brit Konstantin Novoselov deed hij baanbrekende experimenten met betrekking tot het tweedimensionale materiaal grafeen.
 18. Ben Feringa (Scheikunde) 2016: Samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart voor het ontwerp en de synthese van moleculaire machines.

Bron: onder meer NRC Handelsblad, 12 oktober 1995.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *