Opmerkelijke slotafleveringen van t.v.-programma’s


  • Swiebertje vertrok voor een boswachterbaan naar Canada en in een emotionele afscheidsscène nam hij afscheid van Saar, Malle Pietje en Bromsnor. Swiebertje loopt met een grote en kleine koffer een pad af. Een droevig en emotioneel afscheid voor de kijkers maar ook voor de acteurs. De eindtune wordt zeer traag in mineur gespeeld, maar naarmate Swiebertje verder in het beeld verdwijnt gaat de muziek weer sneller.

  • Bartje zocht zijn heil minder ver weg: hij verhuisde aan het einde van de serie naar een naburig dorp.

  • De langstlopende komedie Oppassen!!! eindigde met een bruiloft.

  • TROS gaf Medisch Centrum West een avondvullend afscheid. Een afscheid dat begon met MCW-aflevering 99, werd vervolgd met een speciale TV show van Ivo Niehe (met alle MCW-acteurs) en het werd afgerond met slotaflevering nummer 100.

  • Anne Huizinga, scenarioschrijver van Goudkust had die mogelijkheid niet. Zij zag zich gedwongen een noodslot te maken, want de serie moest ineens stoppen. De kijkcijfers vielen tegen, wat niet vreemd was, want er was nogal geschoven met zender en uitzendtijd. Dat noodslot werd een soort toneelstuk waarbij alle personages in een café bij elkaar kwamen en zich moesten verantwoorden voor een alwetende verteller die ze ondervroeg over hun geweten en gedrag.

  • Het Ikon-actualiteitenprogramma Kenmerk werd begraven in een ironische terugblik onder de naam Kenzerk. Het was een twee minuten durende filmpje met daarin het beeld van een steen in de Dode Zee die het zeeniveau aangeeft.

  • Een ander actualiteitenprogramma, NOS Laat (de voorloper van Nova), maakte het nog bonter. Aan de Tv-kijkers werd hier wel op een zeer ludieke manier duidelijk gemaakt dat het voorbij was. Drie collega’s in stofjassen haalden tijdens de afkondiging het decor weg achter de presentatoren Victor Deconinck en Charles Groenhuijsen.

  • De tv-iconen Van Kooten en De Bie namen in een reguliere slotaflevering haast tussen de regels door afscheid. In een kort dialoogje aan het einde van de uitzending hebben ze het verteld, als een soort interne mededeling.

  • De meest spraakmakende slotuitzending was ongetwijfeld die van Willem Duys’ Voor de vuist weg. Daarin werd Duys geïnterviewd door Mies Bouwman en deed hij ook nog een buikspreekact samen met Willem Ruis. Duys was de pop en hij zat bij Ruis op de knie. Op driekwart van de uitzending heeft Duys met een shovel de buitenmuur van ’t Spant omver gereden.

Bron : VPRO-gids.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *