Befaamde hotels en restaurants in de politieke geschiedenis


  1. Hotel Krasnapolsky. In dit Amsterdamse hotel werd in 1966 de politieke partij D66 opgericht.
  2. Hotel Kensington. Aan de bar van dit hotel in Londen werd in oktober 1970 de basis gelegd voor het kabinet-Biesheuvel. Zeven maanden voor de Kamerverkiezingen streken hier de fractieleiders Biesheuvel (ARP), Schmelzer (KVP), Mellema (CHU) en Geertsema (VVD) neer voor een congres.
  3. Le Bistroquet. In dit restaurant aan het Lange Voorhout in Den Haag legden de politieke leiders Van Agt (CDA) en Wiegel (VVD) begin november 1977 bij een diner en ‘een prettige Bordeaux’, zoals de liberale voorman zich later herinnerde, de basis voor hun kabinet.
  4. Hotel Des Indes. Tussen 1976 en 1994 werd in dit hotel, op minder dan een steenworpafstand van Le Bistroquet, de basis gelegd voor de paarse samenwerking. Deelnemers waren veelal de vice-fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66.
  5. Américain. Dit hotel aan het Leidseplein in Amsterdam was de bakermat van de PPR. Hier kwamen enkele maanden na de Nacht van Schmelzer de christen-radicalen uit de drie confessionele partijen onder aanvoering van Eric Jurgens en Bas de Gaay Fortman bij elkaar.
  6. Hajé-wegrestaurant. In dit etablissement aan de A6 bij Lelystad kwam begin 1993 het voorlopig laatste politieke akkoord tussen CDA en VVD tot stand. Het betrof de WAO, waarover de coalitie van PvdA en CDA het maar niet eens kon worden. De christen-democratische onderhandelaars Wolters en Biesheuvel slaagden daar met de liberalen Linschoten en Dijkstal wel in. Maar nog diezelfde avond was het A6-akkoord al weer van de baan.
  7. Fong Sing. Afhaalchinees in Bergschenhoek, waar de nasi werd gehaald voor het in de avond van 23 januari ten huize van CDA-minister van Sociale Zaken Bert de Vries gesloten bami-akkoord tussen de politieke toppen van PvdA en CDA over de WAO. Dit akkoord luidde de ondergang van CDA-fractieleider Brinkman in.
  8. Snackbar De Vrijheid. Bij deze snackbar, aan de voet van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werden in de lente van 1993 kroketten gehaald voor de onderhandelaars van Dasa, Fokker en de Nederlandse regering over de overname van de vliegtuigbouwer door het Duitse concern Dasa.
  9. Tchekiang. Stamchinees van de top van de PvdA-fractie in de jaren zeventig. Hier spraken Ed van Thijn, Wim Meijer, Hans Kombrink en Bram Peper in de formatie van 1977 veelvuldig over het tweede kabinet-Den Uyl, dat er overigens nooit is gekomen.
  10. In den vergulden Turk. Café in de Leidse Steenstraat, dat inmiddels niet meer onder deze naam bestaat. Een van de café’s die minister van Defensie Vredeling bezocht tijdens een kroegentocht met enkele stapmaatjes, onder wie D66-woordvoerder Ernst Bakker, op een moment dat hij in Den Haag werd verwacht voor de ondertekening van het contract voor aanschaf van 84 F16’s.

Bron: Trouw, 6 mei 1998.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *