Beroemde politieke moorden


  1. Floris V (1254-1296) wordt 27 juni 1296 door edelen vermoord bij Muiderberg. Eerder dat jaar sluit Floris een verbond met Frankrijk. De edelen zijn het hier niet mee eens ze nemen hem gevangen en willen hem aanvankelijk uitleveren aan Engeland. Als de boeren Floris willen bevrijden wordt hij door een van de edelen, Gerard van Velzen, vermoord. De andere edelen waren Gijsbrecht van Amstel en Herman van Woerden. Van Velzen wordt opgepakt en ter dood gebracht. De twee anderen worden verbannen en verliezen al hun bezittingen.

  2. Aleida van Poelgeest (?-1392), geliefde van Albrecht van Beieren, wordt in 1392 door Hoekse edelen overvallen en vermoord op het Buitenhof in Den Haag. Het gevolg hiervan is dat de Hoekse en Kabeljauwse twisten weer oplaaien.

  3. Willem van Oranje (1533-1584) wordt 10 juli 1584 vermoord in het Prinsenhof te Delft door de extremistische katholiek Balthazar Gerards (1557-1585). De eigenlijke naam Balthasar Gérard, Franse huurling. Komt onder de naam François Guyan naar Delft en geeft gehoor aan de oproep van Filips II om de Prins van Oranje te vermoorden. Volgens de overlevering zou Willem ineengezonken zijn met de woorden: “Mon Dieu, Mon Dieu, ayez pitié de moi et de ce pauvre peuple,” (“Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk.”) Gerards wordt opgepakt en gruwelijk gefolterd. Onder andere wordt zijn rechterhand afgeknepen met een gloeiende tang en tot afgrijzen van de toeschouwers slaat hij met de bloedende stomp een kruis. Uiteindelijk sterft Balthazar Gerards in de wetenschap dat zijn familie door Filips II in de adelstand verheven zal worden.

  4. Johan (1625-1672) en Cornelis (1623-1672) de Witt worden in 1672 in Den Haag gelyncht. De aanleiding van de moord is de beschuldiging van Willem Tichelaar dat Cornelis de Witt een aanslag zou hebben beraamd op de Prins van Oranje. Ondanks de pijnbank blijft De Witt ontkennen. Hij wordt uiteindelijk verbannen wegens meineed en omdat hij Tichelaar niet heeft laten vervolgen nadat deze hem had aangeboden de Prins van Oranje te vermoorden.
    Als Johan de Witt zijn broer gaat ophalen bij de Gevangenpoort staat er een woedende mensenmassa te wachten. Als de ordebewakers de broers naar buiten slepen, loopt het geheel uit de hand. Ze komen op een gruwelijke manier om het leven. Lichaamsdelen worden afgesneden en als souvenier meegenomen.

  5. Pim Fortuyn (1948-2002) wordt op 6 mei 2002 vermoord als hij de radiostudio in het Mediapark te Hilversum verlaat. De dader is Volkert van der Graaf (1969), hij handelt alleen en is het niet eens met de ideeën van Fortuyn. Hij dacht dat Pim een gevaar was voor de Nederlandse samenleving. Van der Graaf wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

  6. Theo van Gogh (1957-2004) wordt op 2 november 2004 vermoord als hij door de Linnaeusstraat in Amsterdam fietst. De dader is de fundamentalist Mohammed Bouyeri (1978). Hij beweert niets tegen Van Gogh persoonlijk te hebben. Maar: ‘Ik heb mij laten leiden door de wet die mij opdraagt om iedereen die Allah en de profeet beledigt zijn kop af te hakken’, zegt hij. Hij zegt ook dat hij het weer zou doen. Bouyeri krijgt levenslang.

Bron: Mariska van Venetië, Alles wat u beslist over Nederland moet weten. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 2004.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *