De bekendste gebouwen van Nederland

Rijksmuseumgebouw

In Nederland hebben we een zeer diverse stijl van bouwen. Een paar springen daar met kop en schouders bovenuit. Hieronder een lijst met de bekendste gebouwen in Nederland.

De bekendste gebouwen van Nederland

 1. Rijksmuseum, Amsterdam. Het Rijksmuseum is tussen 2008 en 2018 geheel verbouwd en heeft na de opening een enorme opleving gekend in bezoekersaantallen. Het ontwerp van dit prachtige gebouw is van Pierre Cuijpers.
 2. De molens, Kinderdijk. Als er iets echt Nederlands is, dan zijn het wel molens. De rij molens in Kinderdijk zijn dan ook een gewild uitstapje van toeristen vanuit Amsterdam.
 3. Kubuswoningen, Rotterdam en Helmond. Het bijzondere ontwerp van Piet Blom, waarbij de woningen op zijn kant liggen, vallen zeer in het oog. Helaas is een deel van de Helmondse kubussen door brand verwoest in.
 4. Markthal, Rotterdam. In deze markthal uit 2014 valt vooral het prachtige plafond op.
 5. Eye, Amsterdam. De Eye is het filmmuseum aan het Ei, met zijn bijzondere, futuristische vormgeving.
 6. Paleis op de Dam, Amsterdam. Het gebouw is ooit gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Het is ontworpen door Jacob van Campen.
 7. Het binnenhof, Den Haag. Het politiek centrum in Den Haag.
 8. Domtoren, Utrecht. De domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland.
 9. Het Achterhuis, Amsterdam. Niet bekend vanwege zijn architectonische stijl, maar meer door de geschiedenis van Anne Frank.
 10. Het Schröderhuis, Utrecht. Dit bijzondere woonhuis is een ontwerp van Gerrit Rietveld. Het Schröderhuis staat inmiddels op de lijst van het werelderfgoed.
 11. Hotel New York, Rotterdam.Dit is het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, nu inmiddels een hotel. Het staat aan de Nieuwe Maas, omringd door moderne wolkenkrabbers.
 12. Witte Huis, Rotterdam. Dit fraaie ontwerp is in Art Nouveau stijl. Het was een tijd lang het hoogste gebouw van Europa.
 13. Van Nelle Fabriek, Rotterdam. Deze voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek  van Van Nelle, bestaande uit glas en staal, staat op de werelderfgoedlijst.
 14. Het Muiderslot, Muiden. Het bekendste kasteel van Nederland. Dit slot uit de middeleeuwen is sinds 1878 een rijksmuseum.
 15. Slot Loevestein, Zaltbommel. Het beroemde kasteel waar Hugo de Groot gevangen heeft gezeten en gevlucht is in een boekenkist.
 16. Inntel Hotel, Zaandam. Het bijzondere gebouw uit 2010 bestaat uit een opeenstapeling van Zaanse huisjes.
 17. Carré, Amsterdam. Het Koninklijk Theater Carré was oorspronkelijk een circus. Nu ontvangt het gebouw vele nationale en internationale sterren.

Bron: Houstry

ComputerComputer

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *