- Je slaat gewoon een maaltijd over.
Onverstandig. Een mens functioneert beter als hij regelmatig te eten krijgt.
Na het skippen van het ontbijt of de lunch kan de bloedsuikerspiegel dalen tot een onaangenaam niveau, wat weer aanleiding kan geven tot vreetbuien. Een onderzoek in Wageningen wees uit dat pubers die het ontbijt overslaan, twee keer zo vaak last hebben van overgewicht. - Je moet gewoon producten zonder vet eten.
Wie deze regel al te strikt toepast, kan op den duur essentiële voedingsstoffen (alleen aanwezig in ‘vet’ eten) tekortkomen. Vet moet dus. Een ander probleem is dat ‘vetvrij’ niet hetzelfde is als mager. Met name in de VS, waar ‘vetvrij’ gelijkstaat aan ‘gezond’, bevatten veel low on fat producten tegelijkertijd ongehoord veel suikers – met veel dikke Amerikanen als gevolg. - Water drinken helpt.
Tijdelijk. Het onderdrukt het hongergevoel zolang de maag daardoor het signaal afgeeft ‘vol’ te zijn. - Vooral niet eten voordat je naar bed gaat! Want die calorieën zou je niet gebruiken en dus als vet opslaan. Niet waar. Onderzoek in Oregon (wel bij resusapen) heeft laten zien dat het tijdstip waarop we te veel calorieën verorberen, geen rol speelt.
- Geen eiwitten eten! Daar krijg je spierballen van!
Nee. Topsporters willen nogal eens veel eiwitten eten omdat dat hun spieren zou versterken, maar dat verband is nooit hard aangetoond. Alleen door veel krachttraining krijg je grotere spieren. - Je moet op dieet.
Alsof dat zou werken. Nee dus. Vrijwel alle diëten draaien het aantal calorieën te snel te sterk terug, waardoor het lichaam overschakelt op een noodscenario waarbij minder energie wordt verbruikt en de vetvoorraden worden aangesproken, maar zodra je weer normaal gaat eten, gaat alles terug naar de oude toestand en worden de oude vetvoorraden weer snel opgebouwd. Diëten wordt zo uiteindelijk een omweg naar extra kilo’s. - Diëten kan in ieder geval geen kwaad.
Wel degelijk. Veel modieuze diëten concentreren zich op een enkel onderdeel van ons voedsel (zoals fruit, vet, zetmeel, eiwit) en kunnen tekorten veroorzaken. Zelfverzonnen diëten waarbij de calorieopname plots sterk afneemt, kunnen leiden tot hartritmestoornissen. - Doe aan sport.
Dat hangt ervan af. Sporten vreet energie, en dat is goed, maar als u dat niet gewend bent, zult u er niet snel aan wennen. Velen geven op bij de eerste gewrichtspijntjes. Het is niet waar dat rennen of fietsen funest is voor de knieën: uit een onderzoek uitgevoerd aan de Stanford Universiteit bij 800 renners gedurende 14 jaar, bleek dat deze groep een kwart minder kniegewrichtklachten had dan mensen die niet sporten. - Het werkt alleen als je zweet.
Voor de zoveelste keer: nee. Bij hardlopen en wielrennen verbrand je uiteraard meer calorieën (tegen de 400 kcal per uur), maar dat is niet veel meer dan bij rustiger activiteiten als wandelen (circa 300). Het gezondheidseffect is gelijk, en je kunt beter iets kiezen dat je heel lang volhoudt. - Al dat sporten maakt alleen maar hongerig, en dan ga je juist meer eten.
Dat geldt alleen voor intensieve fysieke activiteit. Wie zich gematigd inspant, heeft niet of nauwelijks meer last van honger, en kan dus ongecompliceerd calorieën kwijtraken. - Niet sporten! Dan krijg je van die lelijke spiermassa’s!
Alleen als je erg, erg veel aan sport doet, en dan vooral krachttraining. Een paar keer per week naar de sportschool levert echt geen spieren op maar kost wel een hoop calorieën. Doen dus (voor wie lopen of fietsen te saai vindt). - Niet sporten! Dan krijg je een hartaanval!
De kans daarop wordt alleen vergroot als je nog nooit eerder hebt gesport, en ineens extreem aan de gang gaat. Wie regelmatig sport, loopt minder kans op hartfalen dan iemand die lekker thuis blijft zitten.
Bron: http://www.depers.nl.