Dodelijke ongevallen met ruimtevoertuigen


    Tijdens de vlucht:
  • Het eerste dodelijk slachtoffer was de Russische kosmonaut Vladimir Komarov op 24 april 1967. Na de problematische vlucht met de eerste Sojoez openden tijdens de landing de parachutes zich niet en sloeg de capsule te pletter op de grond.
  • De Amerikaanse luchtmachtpiloot Michael J. Adams kwam om op 15 november 1967 om het leven toen X-15 vlucht 191 bij terugkomst in de aardatmosfeer in een spin raakte en daar niet meer uitkwam. Op een hoogte van ongeveer 20 km kon het toestel de extreme acceleratie niet meer aan en brak het in stukken.
  • Op 30 juni 1971 kwam de volledige bemanning van de Russische Saljoet 1 om het leven nadat, bij het loskoppelen van het ruimtestation, door een lekkage alle lucht weg stroomde. De capsule landde normaal maar na de landing bleek de bemanning dood.
  • Op 28 januari 1986 ontplofte 73 seconden na de lancering de Space Shuttle Challenger. Hierbij kwam de volledige zevenkoppige bemanning om het leven. Analyse achteraf toonde aan dat een verkeerd type afsluitring, in combinatie met het gebruik van cryogene brandstoffen, hiervan de oorzaak was.
  • De Space Shuttle Columbia ging verloren op 1 februari 2003 bij het terugkeren van een twee weken durende missie. Een beschadiging aan het hitteschild zorgde ervoor dat shuttle in stukken brak en alle zeven bemanningsleden het leven lieten.

    Op de grond:

  • De bemanning van Apollo 1 kwam om in hun capsule in een brand tijdens een training op 27 januari 1967. Door een elektrisch defect ontstond een vlam die zich snel verspreidde in de atmosfeer van pure zuurstof. Virgil Grissom, Edward White en Roger Chaffee kwamen om.

Bron: Wikipedia.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *