Tien bekende schepen


  1. Berenice. Schip van de KNSM dat op 15 juni 1940 met tweeentwintig vluchtelingen aan boord, vooral Nederlanders en Belgen, van Bordeaux naar Falmouth vertrok. Op donderdag 21 juni verging het schip door een ontploffing, mogelijk veroorzaakt door een Duitse torpedo. Achttien bemanningsleden en eenentwintig passagiers kwamen bij de ramp om het leven, onderwie de dichter H. Marsman.
  2. Curaçao. Het eerste stoomschip dat zonder onderbreking de Atlantische Oceaan overstak. De raderboot vertrok 28 april 1827 van Hellevoetsluis en kwam 24 mei in Paramaribo aan, een tocht van 26 dagen, een record. De Curaçao was getuigd als een schoener en had drie masten, zodat ze ook kon zeilen.
  3. Halve Maen. Het schip waarmee Henry Hudson in 1609 onder Nederlandse vlag naar Noord-Amerika zeilde. Hij zocht ten noorden van Nova Zembla een doorvaart naar Indië, maar kwam terecht in de kustwateren van wat later Nieuw-Nederland en nog later New York ging heten.
  4. K XVIII. De onderzeeboot die in 1935 van Den Helder naar Soerabaja is gevaren.
  5. Karel Doorman. Het vliegdekschip dat van 28 mei 1948 tot 15 maart 1968 eigendom was van de Koninklijke Marine. Het is genoemd naar schout bij nacht K.W.F.M. Doorman (1889-1942), commandant van de Combined Striking Force, die met zijn schip De Ruyter op 28 februari 1942 in de slag om de Javazee ten onder ging. Het ruim 200 meter lange schip was, voor het in Nederlandse handen kwam, eigendom van de Britse marine en was 30 december 1943 te water gelaten en gedoopt als Venerable. Van 1968 tot 1999 was het eigendom van Argentinië (Veinticinco de Mayo). In 1999 in India gesloopt. De Karel Doorman was het tweede Nederlandse vliegdekschip. Van 20 maart 1946 tot 10 maart 1948 voer onder Nederlandse vlag eveneens een van de Britten overgenomen vliegdekschip, dat ook Karel Doorman was gedoopt (de voormalige Nairana). In 1948 werd het weer overgedragen aan de Britse marine.
  6. New Horizon. Het jacht van Bram van Leeuwen, alias Prins van Lignac.
  7. No 2. Zo heette de kanoneerboot die 5 februari 1831 op de rede Antwerpen aan lager wal raakte en door Belgische troepen werd bestormd, waarna commandant Jan van Speyk de voorraad kruit liet ontploffen, waarbij het schip de lucht invloog en vrijwel opvarenden om het leven kwamen.
  8. Piet Hein. Het motorjacht van de Koninklijke familie; inmiddels niet meer in haar bezit.
  9. Something Cool. Het jacht van Freddy Heineken.
  10. Zeven Provinciën. Het pantserschip van de marine waarop in februari 1933 muiterij uitbrak wegens een salariskorting. Terwijl het bij Nederlands-Indië voer, gooide de marineluchtvaardienst een bom op het schip, waardoor tweeëntwintig doden vielen. Genoemd naar het vlaggenschip van Michiel de Ruyter.

Bron: Steemers.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *