Bijnamen van politici


 1. De jurist van de Heilige Landstichting (Dries van Agt als politiek opponent van Den Uyl)
 2. Het orakel van Ljouwert (Hans Wiegel als oud-VVD-leider, toen hij commissaris der koningin in Friesland was)
 3. De Raspoetin van het noorden (Max van den Berg als voorzitter van de PvdA eind jaren zeventig-begin jaren tachtig, nadat hij eerder bekendheid had gekregen als wethouder voor stadsontwikkeling in Groningen)
 4. De doctorandus uit Buitenveldert (Joop den Uyl als politiek opponent van Van Agt)
 5. De Lenin van Voorschoten (Piet Bukman als eerste voorzitter van het CDA, die geen verdeeldheid toestond)
 6. Het bakkertje uit Best (Broos van Erp, het VVD-Kamerlid dat sterk voor de belangen van de middenstand opkwam)
 7. De Stalin van de Koninginnegracht (Dian van Leeuwen als voorzitter van de VVD in het begin van jaren negentig die met ijzeren hand regeerde)
 8. De sfinx van Wassenaar (Louis Beel als vice-voorzitter van de Raad van State, die vrijwel steeds als informateur van naoorlogse kabinetten optrad)
 9. De leeuw van Glenn Eagles (Hans van Mierlo als minister van defensie in het tweede kabinet-Van Agt, nadat hij tijdens een Navo-top in het Schotse Glenn Eagles zijn Amerikaanse ambtgenoot Casper Weinberger op de rand van diens bed gezeten won voor de ‘dubbele nuloptie’ in het rakettenconflict met de Sovjet-Unie)
 10. De sfinx van Overveen (Carl Romme als KVP-fractieleider die in de jaren vijftig op de achtergrond aan de touwtjes van de rooms-rode samenwerking trok)
 11. Tineke Tolpoort (Tineke Netelenbos als PvdA-minister van Verkeer en Waterstaat van 1998 tot 2002 toen ze tolpoorten wilde bouwen om de files te bestrijden. Na fel verzet van o.a. de ANWB gingen de tolpoorten niet door)
 12. De kleine Napoleon (Hans Hoogervorst als VVD-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2003 vanwege zijn postuur, zijn onverzettelijkheid en zijn dogmatische opstelling)
 13. Blonde Dolly (Geert Wilders als VVD-Kamerlid. Ambtenaren van VVD-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen gaven hem de naam vanwege zijn lichte haardos)
 14. IJzeren Rita (Rita Verdonk als VVD-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, omdat haar beleid volgens de letter van wet probeert uit te voeren en daar zo min mogelijk van afwijkt)

Bron: Trouw, 20 april 1998, Steemers 2004 en Elsevier.nl 2005.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *