Tips om verse vrouwelijke ministers en staatssecretarissen te behoeden voor menige valkuil


 1. Een vrouw blijft een vrouw, hoge functie in de politiek of niet. Zorg dus voor dat kokette rokje en die lippenstift.
 2. Houd het hoofd bevallig scheef wanneer de vragen op u worden afgevuurd. Vermijd dat hele doortastende.
 3. Rook dikke sigaren, drink whisky, houd van stoere auto’s (een Lamborghini zou het goed doen), zeg dat u vroeger het liefst met meccano speelde danwel graag vissen de kop afsloeg. Jeetje, vinden vrouwen dat dan leuk? Gulden regel: met een licht afwijkende voorkeur bepaalt u op dit moment hoe u uw gehele ambtsperiode wordt gekarakteriseerd.
 4. Doe afstand van uw (klein)kinderen nu het nog kan. Voor de goede orde: u heeft eigenlijk helemaal geen familie/gezin/partner. Nooit geambieerd ook.
 5. Pas uw leeftijd aan. Blijf onder de vijftig. Bij de mannelijke bewindspersoon is de tand des tijds een voordeel, bij de vrouwelijke blijft het een veeg teken. Voor u het weet wordt u pre- of postmenopauzaal gedrag verweten.
 6. Kies uw vijanden met zorg. Sla niet met uw handtasje. Laat niet openlijk blijken dat u een andere politica niet mag. De media zijn verzot op gekrakeel tussen vrouwen en voor u het weet behoort u tot de categorie kijvende wijven.
 7. Duik eerdaags met uw meligste vriendinnen de kroeg in, giet ze vol en oefen vervolgens op de geinigste openingsvragen: ‘Ze is mooi, ze is jong, ze is allochtoon, wat ontbreekt er nog aan?’, Ferry Mingelen aan PvdA-Kamerlid Khadija Arib. ‘Wat is dat toch met uw ogen?’, Karel van de Graaf aan Winnie Sorgdrager. Of: ‘Wat hebben vrouwen toch met verkeer?’ wederom Karel van de Graaf, ditmaal aan Annemarie Jorritsma.
 8. Wees beducht voor uw topambtenaren. Natuurlijk is er niks met hen, maar je hoort weleens van die cowboyverhalen. Dat bijzonder gekwalificeerde vrouwen er in de top merkwaardigerwijs worden uitgewerkt. En een gewaarschuwd meisje telt voor twee.
 9. Vermijd een pipse teint en waak voor wallen onder de ogen. Een beetje wal leidt onvermijdelijk tot de retorische vraag of u het wel aan kunt. Neem een vierjarenkaart schoonheidsspecialist en schaf een zonnebank aan.
 10. Doe uw voordeel met de ervaringen van uw voorgangsters en de vele analyses over hoe vrouwen door de media worden getypeerd.
 11. Verwoord uw beleid in daverende oneliners. Gewoon een kwestie van aanleren. Meteen mee beginnen. Uw spreektijd kent zijn grenzen en het korte snedige tekstje kan gemakkelijk worden verwerkt in het journalistieke product. Hoe dan ook: blijf in beeld. Niet op de buis, in de krant of geciteerd betekent gediskwalificeerd.
 12. Blijf bovenal uzelf. De camera registreert genadeloos elke gemoedstoestand en niets werkt zo verwoestend als nerveus, krampachtig en quasi-populair gedrag. Wees derhalve onder alle omstandigheden spontaan en charmant. Laat uw vrouwelijke bescheidenheid nimmer varen.
 13. Publiekelijk vindt u de vermeende andere behandeling van vrouwen door journalisten een volstrekt achterhaalde discussie. Anders heet het al snel dat u zich verschuilt achter ongeschiktheid voor uw functie. Bovendien, het gaat toch ook alleen maar over het beleid wat u voert? Nou dan!

Bron: Jolanda aan de Stegge, in: NRC Handelsblad, 29 juli 1998.

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *