Ontvoerde Nederlanders in het buitenland

Ontvoering

In het buitenland werken is niet altijd zonder risico. Zo blijkt uit onderstaande lijst dat Nederanders meerdere malen slachtoffer waren van een ontvoering. Hieronder een lijst met ontvoerde Nederlands in het buitenland.

Ontvoerde Nederlanders in het buitenland

Augustus 2002
Arjan Erkel werd in augustus 2002 ontvoerd in de Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan. Arjan leidde daar een missie van Artsen zonder Grenzen. In april 2004 werd hij vrijgelaten. Uiteindelijk bleek dat er 1 miljoen euro aan losgeld werd betaald. De Nederlandse Staat en Artsen zonder Grenzen vochten voor de rechtbank uit wie daarvoor moest opdraaien.

Februari 2003
Arjen Hilbers uit IJmuiden werd in februari 2003 ontvoerd tijdens een avontuurlijke motorrit door de Sahara in Algerije. Hij werd samen met dertien andere Europese toeristen zes maanden lang gegijzeld.

Februari 2006
Een Nederlander werd in februari 2006 ontvoerd in het noordwesten van Colombia. De gijzelnemers hoorden bij de linkse guerrillagroep ELN. Na vijf dagen werd de man al weer vrijgelaten.

April 2009
In april 2009 werden een Nederlander en een Belg gegijzeld in Somalië. De ontvoerders eisten 4 miljoen dollar. Na ruim een week werden ze vrijgelaten. Volgens werkgever Artsen zonder Grenzen is er geen losgeld betaald.

November 2011
Machinist Sjaak Rijke uit Woerden werd in november 2011 ontvoerd tijdens een bezoek aan Timboektoe in Mali. Zijn vrouw wist op het nippertje te ontkomen, een Duitser kwam om het leven. In april van dit jaar werd Rijke bevrijd door Franse commandotroepen.

Februari 2012
Ewold Horn, een Nederlandse vogelliefhebber, werd op 1 februari 2012 ontvoerd in het zuiden van de Filipijnen. Hij wordt vastgehouden door terreurbeweging Abu Sayyaf. Met de Nederlander werden ook een Zwitserse toerist en een Filipijnse gids gegijzeld. De Zwitser Lorenzo Vinciguerra, die samen met hem gevangen zat ontsnapte eind 2014.

Juni 2013
Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen werden in juni 2013 ontvoerd in Jemen. Na ongeveer een maand dook een filmpje op van de journaliste en de verzekeringsman. Daarin riepen ze Nederland op iets te doen, anders zouden ze worden doodgeschoten. Na ongeveer een half jaar kwamen ze vrij. Na terugkeer in Nederland zeiden ze dat het filmpje een toneelstukje was, opgenomen onder dwang.

Juni 2015
Anja de Beer werd op 22 juni 2015 ontvoerd in Kabul. Zij was daar actief voor een Zwitserse hulporganisatie en woonde en werkte al jaren in Afghanistan. Wie er achter de ontvoering zat, is niet bekend, al bestaat het vermoeden dat een criminele bende De Beer kidnapte. Dergelijke bendes hebben het vaker op buitenlanders gemunt. Op 11 september 2015 is zij weer vrijgelaten.

Bron: o.a. de Telegraaf en de Volkskrant

Lees verder over Ontvoeringen en gijzelingen:

Ontvoeringen en gijzelingen

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *