Geruchtmakende ontvoeringen

Helaas komt het nog steeds voor: ontvoeringen om op een snelle manier geld te maken. Maar gelukkig loopt het voor de ontvoerder niet altijd goed af. Hieronder een lijst van geruchtmakende ontvoeringen.

Geruchtmakende ontvoeringen

  • 1977: Maup Caransa, onroerendgoedmagnaat, wordt door onbekenden ontvoerd. Na betaling van 4,5 miljoen euro (10 miljoen gulden) losgeld komt hij weer vrij.
  • 1982: Toos van der Valk wordt door Italianen ontvoerd. Ze zit drie weken vast. Er wordt een bedrag van 6 miljoen euro (13 miljoen) gulden betaald. Van dit bedrag wordt uiteindelijk 2 miljoen teruggevonden.
  • 1983: Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden ontvoerd. Na betaling van 16 miljoen euro (35 miljoen gulden) komen ze vrij. De daders worden gearresteerd. Een deel van het losgeld wordt teruggevonden.
  • 1987: Gerrit-Jan Heijn wordt in Bloemendaal ontvoerd door Ferdi E. De ontvoerder schiet Heijn al na een aantal uren dood, maar houdt dat lang geheim en stuurt zelfs nog een pink van Heijn op. Hij krijgt 20 jaar cel en tbs. Ferdi E. komt in 2001 vrij. In 2009 komt Ferdi E. om het leven bij een ongeluk.
  • 1987: De 10-jarige Valérie Albeda Jelgersma wordt in Wassenaar ontvoerd. Haar vader is eigenaar van Unigro. De ontvoerders vragen vier miljoen losgeld. Na twee weken bevrijdt de politie Valérie.
  • 1998: Hansje Boonstra-Raatjes, de vrouw van Philips-topman Cor Boonstra, wordt zwaar gewond en geboeid gevonden in Hoek van Holland. De vrouw blijkt het toevallige slachtoffer te zijn van een crimineel die na een mislukte drugsdeal een vluchtauto zocht.
  • 2003: In Nijmegen wordt de 16-jarige zoon van een steenrijke steenfabrikant, ontvoerd. Een 37-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt aangehouden. Hij eiste 10 miljoen euro losgeld. De man krijgt tien jaar cel opgelegd.
  • 2005: Claudia Melchers (37), de dochter van de ondernemer Hans Melchers (36e in de Quote-500 van rijkste Nederlanders), wordt ontvoerd. Melchers is eigenaar van Melchemie Holland, welk bedrijf in 1986 werd veroordeeld voor het leveren van chemicaliën aan Irak. Hij is ook grootaandeelhouder van de Investeringsmaatschappij HAL (Holland Amerika Lijn). Claudia Melchers werd door gewapende mannen vanuit haar woning in Amsterdam ontvoerd. In de woning lieten de criminelen een in het Engels geschreven brief achter. In die brief eisten zij 300 kilogram cocaïne. Twee dagen later werd ze vrijgelaten. De politie weet niet of aan de eis in de brief is voldaan.

Bron: o.a. AD, 15 september 2005

ComputerComputer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *