- Augustus 1970 Wassenaar: het gezin van de Indonesische ambassadeur wordt door 33 Zuidmolukkers gegijzeld. Eén agent komt hierbij om het leven. De gijzeling wordt na bemiddeling opgeheven.
- 29 januari 1973 Deil: boerenfamilie wordt gegijzeld door twee Haagse bankrovers, Daan D. en Jan B. Na 26 uur is de gijzeling ten einde. De gijzelnemers mogen vertrekken in het gezelschap van de moeder van Daan, een advocaat en een ongewapende rechercheur als chauffeur. Zij rijden naar de ouderlijke woning van Daan. De politie gooit traangasgranaten door de ramen naar binnen en de gijzelnemers/overvallers worden opgepakt.
- 13 September 1974 Den Haag: gijzeling van de Franse ambassadeur en andere aanwezigen in de Franse ambassade. De eis van de gijzelnemers: vrijlating van leden van het Japanse Rode Leger. De eis wordt ingewilligd.
- 26 september 1974 Scheveningen: gijzeling in de Scheveningse strafgevangenis door criminelen, waaronder een Palestijn. De terroristen worden door mariniers opgepakt.
- December 1975 Beilen/Wijster: treinpassagiers worden door Zuidmolukkers gegijzeld. Er vallen drie doden. De eisen worden niet ingewilligd.
- December 1975 Amsterdam: Zuidmolukkers gijzelen personeel van de Indonesische ambassade en andere aanwezigen. Er valt één dode. De eisen worden niet ingewilligd.
- Mei/juni 1977 De Punt: treinpassagiers worden door Zuidmolukkers gegijzeld. De gijzeling wordt met militair geweld beëindigd. Er vallen acht doden. De eisen worden niet ingewilligd.
- Mei/juni 1977 Bovensmilde: gijzeling van ruim honderd schoolkinderen en vijf onderwijzers door Zuidmolukkers. De gijzeling wordt met militair geweld beëindigd. De eisen worden niet ingewilligd.
- 13 maart 1978: gijzeling in het Provinciehuis van Assen door Molukkers. Er valt één dode. De gijzelnemers worden door mariniers opgepakt.
- 16 februari 1999: gijzeling op de Griekse ambassade in Den Haag door Koerdische aanhangers van Öcalan. De vrouw van de ambassadeur, haar zoon van 8 en een Filipijnse bediende worden gegijzeld. Na vierentwintig uur is de gijzeling voorbij. Er vallen geen doden of gewonden. De meesten worden vrijgesproken door gebrek aan bewijs.
- 11 maart 2002: gijzeling in de Rembrandt Toren in Amsterdam door een psychisch verwarde man. Hij wilde het Philips concern treffen om een einde te maken aan wat hij noemde ‘de manipulatie door de verkopers van breedbeeldtelevisies’. Philips was een half jaar eerder verhuisd naar een andere toren. De gijzelnemer schoot zichzelf dood.
Bron: Mariska van Venetië, Alles wat u beslist over Nederland moet weten. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 2004.